Knölval i Samana, Dominikanska republiken
Dominikanska republiken

Valspaning i Samaná

on
1 februari, 2017

 

Under vintern återvänder upp till 1500 knölvalar till Dominikanska republiken för att ragga efter en partner och kalva. Hela havet här förvandlas alltså i princip till en enda stor singelbar för knölvalar under vintersäsongen. Vill man se knölvalar i Dominikanska republiken är det med andra ord nu man ska passa på att komma hit och spana efter dem.

Efter en hel del velande fram och tillbaka kring det etiska i att spana på knölvalar och eventuellt störa dem mitt uppe i raggningen tillsammans med en båtlast full med andra turister som cruisar runt dem med kamerorna i högsta hugg likt paparazzis, så valde jag slutligen att ändå boka in en valspaningstur. Jag hoppade på en gua gua från Las Galeras till Samaná för att åka på valsafari med Whale Samana.

Marinbiologerna som håller i Whale Samana´s turer samlar vid varje tur in data till valforskningen, på så vis kände jag att jag kunde rättfärdiga min valspaning i alla fall litegrann. Dessutom ville jag vara minst 110% säker på att de strikta regler som råder vid valsafaris för avstånd mellan båten och valar, hastighet med mera åtföljs, och det kunde jag vara med Whale Samana då marinbiologen Kim Beddall som äger Whale Samana också varit en drivande kraft vad gäller etableringen av dessa regler i Samaná Bay.

 

 

Det tog inte lång tid efter att fartyget vid namn Pura Mia lämnat hamnen i Samana förrän två av de gigantiska djuren siktades då de plötsligt sköt upp ur vattnet för att hämta luft, för att sedan med ett kraftigt plask slå stjärtfenorna mot vattenytan innan de dök ned i havet igen. En mäktig syn. Efter att ha fotat stjärtfenorna på valarna och jämfört dessa mot ett register kunde marinbiologerna ombord snabbt identifiera den ena valen som senast sågs vid USA´s nordöstra kust utanför Maine. Sammanlagt hade jag turen att få se inte mindre än fyra olika ståtliga exempel av knölvalar samt två sidekicks -två delfinkompisar som tycktes följa efter en av valarna.

I skrivandes stund befinner jag i Cabarete igen. Jag bestämde mig för att återvända hit för att försöka fånga en sista våg med ”min” SUP-bräda (det gick sisådär) och äta en sista magiskt god veggie-burgare på Fresh Fresh Café innan det dessvärre är dags för mig att återvända hem. Imorgon tar jag flyget från Puerto Plata hem till kylan och mörkret. Som den väderflykting jag är hade jag såklart gärna stannat längre, åtminstone till kanske juni-juli någonting, men tyvärr måste jag hem igen till diverse plikt och elände så att jag kan spara ihop pengar till nästa resa…

 

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE