Polen

Kraków-weekend med syrran

on
23 mars, 2017

 

Var i Kraków i helgen med min syster och tillika Krakow-expert Annika. Då både Annika och jag varit i Kraków tidigare (jag har varit där på en dagsutflykt med mina föräldrar för typ tjugo år sedan, Annika har varit där jättemånga gånger) och därför redan sett de största turistattraktionerna (Wawel-slottet, Mariakyrkan mm) så fördrev vi mest tiden med att äta god mat, fika, strosa, och äta ännu mera. Eller jo, en och annan turistsevärdhet såg vi förresten. Efter viss övertalning lyckades jag få med mig syrran som har svårartad cellskräck till det spektakulära underjordiska historiska museet Rynek Underground som ligger beläget fyra meter under Rynek Glowny, Krakóws välkända gigantiska torg med anor från medeltiden. I museets underjordiska gångar får man uppleva det medeltida Krakow och dess roll som en viktig centraleuropeisk handelsstad under medeltiden. Arkeologiska fynd varvas här med den senaste tekniken från 2000-talet i form av hologram och touch-skärmar. Missa inte vampyrgraven med skelettet från en förmodad vampyr (!) om du besöker museet!

 

 

Missa däremot gärna den polska specialiteten ”grzane piwo” som jag i ett lite väl äventyrligt ögonblick gjorde misstaget att beställa in på ett café. Grzane piwo är varm öl vilket enligt mitt personliga tycke är precis lika äckligt som det låter. Inte nog med att ölen var varm, den var dessutom smaksatt med hallonsirap, kanel, kryddnejlika och andra kryddor -blä! Som tur är var maten godare än den varma ölen, och billig dessutom med svenska mått mätt. Då Annika är köttätare fick vi kompromissa om vilka restauranger vi skulle äta på. Det var dock inget större problem då de flesta restauranger som serverar kött också har polska vegetariska rätter som pierogies och rödbetssoppa på menyn. Jag blev positivt överraskad av de små fyllda pastapirogerna, de var riktigt goda! Dock innehåller de ägg och ofta också ost i fyllningen, men jag äter ju ändå lakto-ovo-vegetariskt när jag reser (till skillnad från hemma där jag äter veganskt) på grund av att det tyvärr tycks vara nästintill omöjligt att få tag på bra näringsrik vegansk mat i många länder såvida en inte har möjlighet att laga sin egen mat.

 

 

Vegetariska restauranger verkar det finnas rätt gott om i Kraków. Vi besökte den trevliga men anspråkslösa lilla restaurangen Momo som ligger i den gamla judiska stadsdelen Kazimierz. Momo serverar bland annat just momos (tibetanska dumplings), masala dosas, veganska pannkakor och desserter. Jag beställde en masala dosa (sydindisk rätt) som visserligen inte var särskilt autentisk i sitt utförande i jämförelse med en ”riktig” indisk dosa, men ändå god. Vi testade också restaurangen Chimera som serverar kött men har en stor salladsbuffé med ett flertal vegetariska rätter. Ok mat till låga priser i en trevlig och mysig lokal (fast vissa av rätterna i buffén var ganska smaklösa). För fantastiska efterrätter i en mysig atmosfär kan jag rekommendera syrrans favvofik Café Camelot i gamla stan. House of Beer har ett utbud på inte mindre än ca 250 ölsorter för den som är ölsugen.

Egentligen är kullerstensprydda pittoreska europeiska medeltidsstäder inte riktigt min kopp te, de brukar i allmänhet vara lite väl gulliga och turistiga för att riktigt tilltala mig. Men jag måste erkänna att jag ändå trivdes bra i Kraków, för även om Kraków är en gullig turiststad så känns staden i högsta grad levande med dess livliga folkliv, studenter och uteserveringar. Om jag återvänder hit vill jag gärna titta närmare på Kazimierz som verkar vara en charmig stadsdel med bra uteliv.

 

TAGS

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE