Gyeongbokgung, Seoul
Sydkorea

Traditionella Seoul: palats, tempel och Bukchon Hanok Village

on
27 april, 2017

 

Måste erkänna att jag faktiskt varit lite nervös inför denna resa till Sydkorea. Konstigt vore det väl annars, med tanke på att tonläget och vapenskramlingen mellan galningen Kim och galningen Trump nu är mer uppskruvat och aggressivt än någonsin. Sydkorea, som officiellt sett fortfarande befinner sig i krig med Nordkorea, står ju med dess amerikanska militärbaser i den omedelbara skottgluggen om ett krig nu skulle utbryta.

Men nu är jag här i Seoul i alla fall och håller tummarna för att grannarna i norr inte anfaller när jag är här, eller efter det heller. Skulle ett anfall ske så finns det i alla fall bombskydd i Seouls tunnelbanesystem, på ingången till så gott som varje tunnelbanestation finns det en “shelter”-skylt. I varje tunnelbanestation finns det också ett stort skåp med gasmasker. Alltid något.

 

 

De senaste dagarna sedan jag kom hit har jag dock varit för upptagen med att knata runt och titta på palats och tempel för att hinna oroa mig över Kim och Trump.

I Seoul finner man en fantastisk unik mix av modernitet och tradition. Här ligger gamla tehus och palats vägg i vägg med gigantiska skyskrapor och shoppingcenter. Jag har valt att ägna mina första dagar här åt att fokusera på den traditionella sidan av Seoul.

Under Joseon-dynastin som varade från 1392 till 1910 (då Japan koloniserade Korea) byggdes det fem ståtliga kungliga palats i Seoul. Hittills har jag hunnit med att besöka fyra av dem: Gyeongbokgung, Changdeokgung, Changgyeonggung samt Deoksugung.

Gyeongbokgung palatset, som var huvudpalatset under Joseon-dynastin, är troligtvis Sydkoreas mest kända palats och något av ett måste att se om du besöker Seoul. Palatset byggdes 1395 men brändes ned till grunden 1592 då Japan invaderade Korea, för att sedan rekonstrueras igen 1867. (Stackars sydkoreanerna, de verkar ha haft en himla otur med sina grannar som invaderat dem i tid och otid: mongoler, Japan, Nordkorea…) Gör bara inte samma misstag som jag gjorde om du vill besöka Gyeongbokgung, gå inte dit en tisdag för palatset är stängt på tisdagar.

Överallt vid de kungliga palatsen, samt i Bukchon Hanok Village, vimlade det av mestadels koreanska turister som dagen till ära hyrt sig en stilig Hanbok-utstyrsel för att sedan springa runt bland palatsen med selfiepinnen i högsta hugg och se allmänt piffiga ut. Hanbok är traditionella koreanska kläder, ordet hanbok betyder helt enkelt “koreanska kläder”.

 

 

Min favorit av palatsen är utan tvekan Changdeokgung som finns med på UNESCO´s världsarvslista. Changdeokgung-palatset som byggdes 1405 förstördes också i den japanska invasionen på 1590-talet, men rekonstruerades 1610 och användes därefter som huvudpalats i 270 år. Bakom palatset finns den vackra “hemliga trädgården” Huwon som man bara inte får missa att besöka.

 

 

Efter att ha besökt palatsen, helgedomen Jongmyo som liksom Changdeokgung kan stoltsera med en plats på UNESCO´s världsarvslista, samt det buddhistiska templet Jogyesa, fortsatte jag idag i det traditionella historiska spåret och besökte Bukchon Hanok Village.

Den lilla byn Bukchon i norra Seoul består av vindlande, smala gränder kantade av bevarade vackra hanok-hus, traditionella koreanska hus. Bukchon är inte bara en turistsevärdhet utan en i högsta grad levande stadsdel då folk faktiskt bor i dessa otroligt söta små hus med svängda tak. Efter att ha besökt Bukchon har jag bestämt mig för att om jag någonsin ska flytta till ett hus så vill jag ha ett hanok-hus! Svängda tak är helt klart underskattade i Sverige.

 

 

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE