Anapji Pond, Gyeongju
Sydkorea

Gyeongju -museet utan väggar

on
4 maj, 2017

 

Det var ytterst nära ögat att jag hamnade någon helt annanstans än i Gyeongju. Verkligen på håret. Men i sista sekunden anade jag osäkerheten i ögonen på kassabiträdet vid biljettkassan i bussterminalen i Seoul när hon gav mig min bussbiljett. Så jag drog fram kartan i min turistguidebok och pekade på Gyeongju, för att vara på den säkra sidan, då det må hända att mitt koreanska uttal kanske inte är det bästa. “Aha! Sorry, wrong ticket” sa hon och pekade sedan på en annan stad på kartan som visserligen också slutar på -ju men som ligger på andra sidan landet. Vänligt nog tog hon tillbaka bussbiljetten, gav mig pengarna tillbaka och pekade på därefter på utgången “left, to the other terminal”.  Jag tror att jag skulle behöva finslipa mina koreanska språkkunskaper litegrann. Till sist hittade jag i alla fall till rätt bussterminal och lyckades få fatt i en bussbiljett till rätt destination, huvudstaden i det forntida kungariket Silla -Gyeongju.

Gyeongju brukar kallas för ett museum utan väggar. Staden och dess omgivningar är nämligen proppfulla av lämningar från Silla-perioden (57 f.Kr.-935 e.Kr.) i form av gravar, tempel, pagoder och palatsruiner, vilket har gett Gyeongjus historiska områden en plats på UNESCO´s världsarvslista.

 

Dag 1: Centrala Gyeongju

Väl framme i Gyeongju noterade jag att det fanns en massa gräskullar överallt. Det visade sig var gravhögar, varav flera av dem är kungliga gravplatser. En av dem kan man gå in i, Cheonmachong (“Den himmelska hästens grav”) som man har öppnat upp för allmänheten efter utgrävningen 1973. Ärligt talat så är gräskullarna i sig kanske inte direkt en sevärdhet med wow-faktor. Alltså, det är ju inte direkt några pyramider vi pratar om här utan kullar. Av gräs. Desto mer intressant tyckte jag i så fall det var att besöka Gyeongju National Museum där man bland annat kan beskåda de diverse artefakter som blivit utgrävda ur gravarna. Museet anses vara ett av Sydkoreas bästa historiska museer.

 

 

Efter att ha gått runt och tittat på ytterligare några gräskullar knatade jag vidare till nästa stora sevärdhet i Gyeongju, det astronomiska observatoriet Cheomseongdae. Den här gamla stenhögen ser kanske inte så mycket ut för världen, men råkar vara Asiens äldsta existerande astronomiska observatorium.

 

 

Många av sevärdheterna i Gyeongju ligger inom gångavstånd från centrum, jag kan rekommendera bekväma skor då gångavståndet mellan dem är någon eller några kilometer. Alternativt kan man hyra en cykel, det finns gott om ställen i stan som hyr ut cyklar.

Den mest stämningsfulla historiska sevärdheten i staden är utan tvekan Anapji Pond (även kallad Wolji Pond), särskilt kvällstid efter mörkrets inbrott då området lyses upp av strålkastare. Anapji Pond har öppet till 22 varje dag  (entrén stängs dock för insläpp redan 21.30).

 

 

Dag 2: Bulguksa och Seokguram

Den andra dagen i Gyeongju besökte jag templet Bulguksa och grottan Seokguram. Bulguksa ligger uppe i bergen 40 minuter från centrala Gyeongju med buss (buss nr 10,11 samt 700). För att ta sig vidare från Bulguksa till Seokguram kan man antingen gå en stig som ringlar sig brant uppför berget ca 3.2 kilometer. Eller så kan man vara lat som jag och ta bussen istället, buss nr 12 går mellan parkeringen vid Bulguksa till Seokguram en gång i timmen.

Det buddhistiska templet Bulguksa byggdes mellan år 751 till 774 och anses vara ett mästerverk inom Silla-periodens buddhistiska konst. Templet brändes ned till grunden under den japanska invasionen 1593 och återkonstruerades sedan inte förrän år 1969-1973. På tempelområdet finns det också två pagoder, Seokgatap och Dabotap.

 

 

Oturligt nog lyckades jag tajma min tur till Gyeongju med offentliga helgdagar här i Sydkorea, så områdena kring Bulguksa och Seokguram var liksom hela staden i övrigt smockfulla till bredden av helgfirare, vilket förtog upplevelsen lite. Likaså den kitschiga stora scenen som täckte halva framsidan av Bulguksa templet, vilken fortfarande inte monterats ned sedan firandet av Buddhas födelsedag.

Seokguram-grottan, som byggdes vid samma tidpunkt som Bulguksa, innehåller en stor Buddhastaty karvad av granit. I rotundan som omsluter Buddha finns det ett flertal andra figurer uthuggna ur granit, däribland Bodhisattvastatyer och Devastatyer. Det bästa med Seoukguram var dock helt klart de gulliga jordekorrarna som jag träffade på under promenaden dit!

 

 

Väl tillbaka i stan hoppade jag nästan jämfota av lycka då jag av en slump snubblade över en vegetarisk restaurang. Att hitta vegetarisk mat på restauranger i Sydkorea kan vara något av en utmaning annars har jag upptäckt, särskilt då menyerna är skrivna på koreanska och personalen ofta inte talar ett ord engelska. I Seoul finns det som tur är ganska många vegetariska och veganska restauranger, men här i Gyeongju lyser dem med sin frånvaro.

Den vegetariska restaurangen jag fann i Gyeongju heter Veg och ligger nära Cheonmachong-graven, på Poseok-ro nr 1047 närmare bestämt. Stället drivs av en urgullig äldre dam och maten var fantastisk! Såklart var jag tvungen att lägga till restaurangen på Happycow (en för oss vegetarianer ovärderlig sida och app som listar restauranger runt om i världen som serverar vegetarisk och vegansk mat).

 

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE