Ihwa Mural Village i Seoul
Sydkorea

Gatukonst i Ihwa Mural Village

on
6 maj, 2017

 

Sedan några dagar är jag tillbaka i Seoul igen efter min två och en halv dag långa visit i Gyeongju. Här har det precis blåst in en gulaktig dammstorm med mikroskopiskt fina dammpartiklar från Mongoliet via Kina. Myndigheterna avråder från utomhusaktiviteter, särskilt för barn och äldre. Tapper som jag är trotsade jag den gula stormen och begav mig ändå ut idag, väl utrustad med munskydd för säkerhets skull.

Dagens sightseeingmål var Ihwa, även kallad Ihwa Mural Village, ett litet bostadsområde som ligger på sluttningen av berget Naksan. För bara ett årtionde sedan ansågs arbetarklassområdet Ihwa vara en föråldrad slum som stadens myndigheter helst ville riva för att kunna bygga nya “mer attraktiva” fastigheter. Med andra ord ville man driva igenom en gentrifiering av Ihwa. Så skedde dock inte. Ihwa förblev och år 2006 piffades området istället upp genom ett projekt kallat “Art in City – Naksan Project”. En mix av ett dussintal konstnärer anlitades för att göra diverse målningar och installationer runt omkring i området.

Alla invånare i Ihwa uppskattade dock inte det konstnärliga tilltaget. Den nya gatukonsten drog snabbt till sig många turister, varav en del störde grannskapet genom att vara högljudda och skräpa ned. Ett år efter projektet genomfördes därför en kompromiss, hälften av den ursprungliga konsten målades över. Sedan dess verkar protesterna ha lugnat ned sig. 2013 samlades konstnärer och konststudenter återigen för att pryda Ihwa med nya målningar och installationer. Efter det har det hela fortsatt att utvecklas och nya verk tillkommer med jämna mellanrum. Flera av konstnärerna som deltog i projekten 2006 och/eller 2013 har numera flyttat till Ihwa och rotat sig här och öppnat upp konstgallerier och caféer i området.

 

Ihwa Mural Village i Seoul

 

Så, hur hittar man då hit? För att ta sig till Ihwa tar man tunnelbanan till Huyehwa station, går ut från tunnelbanan genom utgång 2, fortsätter rakt fram tills man kommer fram till en liten park där man tar vänster. Härifrån är vägen upp till Ihwa skyltad, så det är bara att följa skyltningen.

 

 

Efter att ha besökt Ihwa avslutade jag lördagskvällen i studentområdet Hongdae med middag och en sydkoreansk hantverksöl. Hongdae är ett trevligt område känt för sin indiemusik-scen, urbana konst och många nattklubbar. Det blev ingen nattklubb för mig ikväll dock, eftersom jag ska upp tidigt för att besöka den demilitariserade zonen (DMZ) mellan Sydkorea och Nordkorea.

Gatorna i Hongdae var ikväll inte bara fulla med partysugna ungdomar och gult damm, utan även med kampanjarbetare som slutspurtar inför det kommande valet. Den förra presidenten Park Geun-hye avsattes ju som bekant efter att en korruptionsskandal uppdagats. Det märks att nyvalet, som hålls den 9:e maj, närmar sig med stormsteg, gator och torg i hela Seoul börjar mer och mer intas av kampanjarbetare då Sydkorea förbereder sig för att välja en ny president.

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE