Alexander den store, Skopje
Makedonien

Skopje – mer än en orgie i fula statyer

on
10 juli, 2017

 

För lite mer än en månad sedan gjorde jag en weekendresa till den lilla före detta jugoslaviska republiken Makedoniens huvudstad Skopje. Då vardagen sedan dess har varit fylld av jobb, jobb, mera jobb samt ett hem som sedan i mitten av april är en enda stor dammig, stökig byggarbetsplats på grund av ett mögelskadat gammalt badrum, har det dröjt ändå tills nu innan jag lyckats få arslet ur vagnen och skriva något om resan på bloggen.

Det första jag lade märke till då jag klev av flygbussen i Skopjes stadskärna var alla dessa statyer. Groteskt överdimensionerade, pompösa statyer av gubbar som tycktes poppa upp i varje hörn av stadens centrum, för varje kvarter jag gick såg jag bara fler och fler av dessa gubbstatyer i neoklassicistisk stil. Till sist var jag framme vid den största och mest påkostade statyn av dem alla, en över tjugo meter hög bronsstaty föreställande Alexander den store placerad i mitten av Makedonska torget (Ploštad Makedonija), komplett med kitschig färgskiftande belysning och en dansande fontän framför sig. Scenen ackompanjerades av bombastisk, klassisk musik (Wagner?) som vällde ur ett par högtalare på torget. En smått surrealistisk scen.

Här och var på statyerna syntes färgstänk, trots att någon gjort sitt allra bästa för att tvätta bort färgen. Färgstänken är en påminnelse om den så kallade ”färgstarka revolutionen” som ägde rum här förra året. Folk hade fått nog av korruption och maktmissbruk i regeringen, droppen som fick bägaren att rinna över och blev gnistan som tände den proteströrelse som senare kom att kallas för den färgstarka revolutionen var när den då sittande presidenten Gjorge Ivanov inte helt oväntat benådade den dåvarande premiärminister Nikola Gruevski och andra toppolitiker som ansågs vara ansvariga för en massavlyssningsskandal i vilken över 20 000 människor, däribland journalister och oppositionella, avlyssnats.

I samband med de massiva demonstrationerna bestämde sig de kreativa aktivisterna för att ta till färg i kampen. Målet för färgbomberna var de monument och jättestatyer som den dåvarande regeringen provocerande nog valt att lägga tiotals miljarder kronor på att låta bygga, i ett av Europas fattigaste länder.

 

 

Som tur är visade sig Skopje ha mycket mer att erbjuda än fula, överdimensionerade statyer och monument. Den gamla staden till exempel, vars vackra moskeér och byggnader påminner om att detta en gång var en del av det ottomanska riket. Vindlande små kullerstensgränder kantas här av butiker fyllda med hantverk och diverse krimskrams, och gott om caféer och uteserveringar där en kan slå sig ned för att ta en kopp kaffe med en bit baklava till. Eller varför inte ta en öl på Makedoniens första mikrobryggeri som finns här, Old Town Brewery.

Det bästa matstället hittade jag dock på den andra sidan av floden Vardar, i de nyare delarna av staden, en vegansk raw food-restaurang vid namn Zdravo Zivo. Deras veganska chokladtårta gick verkligen inte av för hackor!

 

 

 

Dag nummer två i Skopje ägnade jag åt stadens natursköna omgivningar. Jag började dagen med att ta en taxi till linbanan som går upp till toppen av det skogsbeklädda berget Vodno. Vill en inte ta en taxi till linbanestationen går det lika bra att ta en dubbeldäckare hit från den centrala busstationen (buss nr 25 skyltad Millennium Cross), dock måste en förköpa ett resekort då det inte går att betala kontant på bussen (vilket jag upptäckte först då jag skulle ta bussen tillbaka till centrum, chauffören var som tur var snäll och lät mig åka med ändå). Linbanan tar en hela vägen upp till toppen av Vodno där en vidunderlig utsikt väntar, och ett gigantiskt 66 meter högt och ganska anskrämligt kors kallat Millennium Cross som den makedonska ortodoxa kyrkan låtit uppföra.

 

 

Här finns också vandringsleder för den hurtige som föredrar att knata uppför berget likt en bergsget. Det finns även en vandringsled som går hela vägen från Vodno till den vackra konstgjorda sjön Matka. Fast själv var jag inte så hurtig. Efter en god lunch på en av de många uteserveringarna i centrum med utsikt över Vardar-floden bestämde jag mig istället för att ta en taxi till Matka Canyon. En 40-minuters taxifärd från centrum till Matka gick loss på 500 makedonska denar (ca 78 svenska kronor) utan dricks inräknat, de svenska kronorna räcker långt i Skopje.

Sjön Matka visade sig vara en riktig oas, en grön pärla omgiven av dramatiska, vertikalt sluttande kalkstensberg. Här kan en vandra, ta en båttur eller paddla kajak. Jag hyrde en kajak och paddlade till Vrelo-grottan, en undervattensgrotta som tros vara en av världens djupaste undervattensgrottor.

Även om staden i sig kanske inte direkt är någon klassisk skönhet, så tycker jag ändå sammanfattningsvis att Skopje med sina gröna omgivningar och sin Balkan-charm utan tvekan är väl värd en weekendresa!

 

 

 

 

TAGS

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE