Valletta, Malta
Malta

Malta del 2: Valletta, Vittoriosa och Dwejra, Gozo

on
16 september, 2017

Fyra dagar på Malta visade sig vara alldeles för kort tid för att ens ha en chans att hinna utforska ön till fullo, särskilt som jag dessutom planerat att mest ta det lugnt och vila upp mig, men jag hann i alla fall besöka några av alla fantastiska platser Malta har att erbjuda.

Valletta och The Three Cities

Jag tog lokalbussen till Valletta, en pytteliten men charmig huvudstad med såväl en fascinerande historia som en vacker barock arkitektur som liksom de andra städerna på de maltesiska öarna är byggd i gyllene kalksten. Balkonger och dörrar målade i starka kulörer bryter här och var av mot den honungsfärgade kalkstenen. De traditionella maltesiska balkongerna är förresten väldigt speciella, särskilt de inbyggda balkongerna i trä som sägs var inspirerade av marockanska föregångare. Valletta är sedan 1980 upptagen på UNESCO´s väldsarvslista.

 

 

Efter att ha strosat runt någon timme i Valletta (staden är som sagt verkligen pytteliten -1km lång och 600 meter bred, så det går ganska snabbt att strosa igenom den) och beundrat och fotat oräkneliga maltesiska balkonger och dörrar, bestämde jag mig för att ta båten över till grannstaden Vittoriosa. Vittoriosa, även kallad Birgu, ligger belägen på andra sidan Grand Harbour, intill Cospicua och Senglea (de tre små grannstäderna brukar oftast kallas för just ”The Three Cities”). Det går en hiss ned från parken Upper Barraka Gardens till hamnområdet som färjan till ”The Three Cities” avgår ifrån. Alternativt kan en ta en buss dit från bussterminalen.

Spenderade resten av eftermiddagen med att gå vilse i Vittoriosas mysiga små gränder, och beundra och fota diverse balkonger och byggnader där. Kanske något otippat så påminner den maltesiska arkitekturen mig en hel del om den lilla ökenstaden Jaisalmer i Rajasthan, Indien, som liksom de maltesiska gamla städerna också är byggd helt av sandsten (därav Jaisalmers smeknamn ”the golden city”).

 

 

Dwejra, Gozo

Sista dagen på Malta tog jag färjan från Cirkewwa, som bekvämt nog låg inom gångavstånd från mitt hotell, över till Maltas grannö Gozo, för att besöka den dramatiska kuststräckan Dwejra.  Där finns bland annat den konstiga klippformationen kallad Fungus Rock. Tidigare fanns även den kända klippbågen som kallades för Azure Window här (som bland annat kan ses i Game of Thrones). Azure Window kollapsade i samband med en storm den 8:e mars i år (R.I.P.), så nu finns det dessvärre ingen båge kvar.

 

 

Här finns också Blue Hole, ett ca 14 meter djupt hål, som är populärt att dyka i. Jag passade på att snorkla i hålet, och även på andra ställen runt om. Vattnet var så klart att man kunde se många meter ned i hålet utan problem, ovanligt klart för att vara i Europa. Hade jag haft mer tid hade jag kanske passat på att ta en dykkurs på Malta, men det får bli nästa gång…

 

 

 

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Svara

  Rune Psychic

  25 december, 2018

  Admiring the time and energy you put into your blog and in depth information you present.

  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Wonderful read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS
  feeds to my Google account.

 2. Svara

  howtotrainyourdragon3.net

  5 januari, 2019

  Greetings I am so excited I found your web site,
  I really found you by mistake, while I was researching
  on Bing for something else, Anyhow I am here now and would
  just like to say many thanks for a fantastic post and a all round
  interesting blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to read it all at the moment but I have
  book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE