Trinity church, Kazbegi, Stepantsminda, Georgien
Georgien

Kazbegi (Stepantsminda)

on
24 oktober, 2017

Snöovädret lättade så småningom och vägen som skulle ta mig från huvudstaden Tbilisi till den lilla staden Kazbegi (officiellt kallad för Stepantsminda) var återigen framkomlig den morgonen då min avfärd var planerad. Jag började resan på Didube busstation i Tbilisi, där jag virrade runt ett tag innan jag till slut hittade vad jag letade efter bland myllret av bussar och gåpåiga taxichaufförer, en marschrutka (kollektivt färdmedel bestående av en minibuss) skyltad “Kazbegi”.  10 GEL (ca 33 svenska kronor) skulle den tre timmar långa sceniska resan längs med Georgian Military Highway från Tbilisi till Kazbegi kosta mig.

I Kazbegi lyxade jag till det och bokade in mig på den lilla ortens finaste hotell, Rooms Hotel, en gammal Sovjet-resort som på senare tid byggts om till ett trendigt designhotell i industrichic stil. Fast den största anledningen till att jag bokade hotellet var inte designen eller ens den stora inomhuspoolen, utan på grund av den oslagbara utsikten från balkongen över Kaukasus-bergen. Eller ok då, jag erkänner, den uppvärmda stora poolen med utsikt över Kaukasus-bergskedjan var också ganska lockande…

Nästa morgon snörade jag på mig mina vandringsskor efter en stadig georgisk frukost och gick sedan upp till den närliggande byn Gergeti, startpunkten för den fortsatta vandringen upp till Gergeti Trinity Church (Tsminda Sameba). Den lilla kyrkan som ligger belägen på 2170 meters höjd i skuggan av det väldiga berget Kazbek har kommit att bli något av en helig nationalsymbol för Georgien.  Själv reflekterade jag mest på väg upp dit över att det är ett sjukt jobbigt val av ställe att bestämma sig för att bygga en kyrka på, stackars människor som fått släpa upp byggmaterialet upp dit!

Jag gjorde misstaget att välja att gå på den leriga bilvägen upp till kyrkan, senare fick jag reda på att det finns en vandringsstig från Gergeti som är bra mycket kortare än bilvägen. Oavsett vilket så var vyerna över bergen på vägen upp så vackra att jag nästan fick ont i ögonen!

 

 

Väl uppe vid kyrkan var utsikten inte bara vacker utan rentav magisk! Detta är utan tvekan ett av de mest fotogeniska platserna på jorden som jag hittills har besökt. Det måste helt enkelt vara rent tekniskt omöjligt att ta ett fult foto på denna plats, därav denna fotobombning.

 

 

Några timmar och hundratals foton senare gick jag igenom Kazbegi på väg till mitt hotell då en äldre tant som inte kunde engelska stoppade mig på vägen med ett brett leende och gestikulerade, hon pekade på kyrkan och sedan på mig och mina minst sagt leriga skor och jag förstod att hon undrade om jag hade gått upp till kyrkan. “Ja, det har jag” gestikulerade jag tillbaka varpå den lilla rara tanten applåderade åt mig. Nästan ingen jag träffade på i Kazbegi kunde prata engelska (däremot kan många tala ryska), men kommunicera kan man ju alltid göra ändå genom att peka och gestikulera.

Efter bara två nätter i Kazbegi var det dags att ta marschrutkan tillbaka till Tbilisi. Tyvärr, för jag hade gärna stannat längre och utforskat fler av de vandringsleder som finns i området. Men jag ville hinna se något av Tbilisi också, den sista dagen innan flyget skulle ta mig tillbaka till grådaskiga Sverige igen efter min alldeles för korta resa till Georgien.

 

 

 

TAGS
RELATED POSTS
1 Comment
  1. Svara

    Nicole

    27 februari, 2018

    Wow, vilka bilder! Dit får jag också åka någon gång :)!

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE