Gamla stan Tbilisi
Georgien

Tbilisi: några anledningar till varför du borde åka dit

on
2 november, 2017

Det finns många anledningar till varför jag tycker att Georgien och dess charmiga huvudstad Tbilisi är väl värd ett besök. Men en av de främsta anledningarna är utan tvekan: maten! Och vinet också såklart, men det är ett helt kapitel i sig.
Den georgiska matkulturen är verkligen unik och dessutom finns det en hel del vegetariska och veganska rätter i det georgiska köket, även fast vegetarianism/veganism som koncept inte direkt verkar ha fått någon större spridning i landet (än).

För att ge några få exempel på fantastisk georgisk vegetarisk mat:

Khinkali är en av de mest kända georgiska maträtterna och är precis vad det ser ut som, georgiska dumplings. Oftast kan man beställa dem med olika fyllningar, de vanligaste fyllningar tycks vara kött, ost eller svamp. Den sistnämnda veganska varianten hann jag äta i alla fall två gånger, hur gott som helst!

Lobio är en georgisk böngryta gjord på kidneybönor som oftast äts tillsammans med mchadi, majsbröd.

Nigvziani badrijani är en rätt gjord på stekta aubergineskivor som rullats ihop med en kryddig fyllning av valnötspasta inuti.

Churchkhela är en traditionell, korvformad sötsak bestående av nötter som fästs på ett snöre och  sedan doppats i grapefruktsjuice som fått stelna.

 

 

Nära Freedom Square ligger stans enda renodlade vegankafé vid namn Kiwi Vegan Café (som förra året blev utsatt för ett bisarrt dåd då nazister stormade in på kaféet och kastade köttbitar på folks tallrikar). I Gamla stan finns det ett mysigt pescetarianskt kafé som heter Café Leila som serverar fisk men som har många vegetariska rätter på menyn, som jag hann besöka två gånger under min två och en halv dag korta vistelse i Tbilisi.

 

 

Gamla stan i Tbilisi är ytterligare ett av många skäl till varför jag tycker en ska besöka Tbilisi. För att återanvända en gammal sliten kliché så är den Gamla stan här, området kallas även för Kala, en mix av traditionellt och modernt. Slitna, gamla färgglada hus och uråldriga stenkyrkor ligger här vägg i vägg med trendiga, moderna lounge-barer. Kala ligger vid fotänden av kullen som den forntida fästningen Narikala kröner. Vill en ta sig upp till Narikala kan en antingen gå eller ta linbanan upp från andra sidan av floden Kura.

 

 

Den ultramoderna Peace Bridge spänner över Kura-floden i en båge av glas och stål och sammanlänkar den gamla staden med den nya. Peace Bridge tycks förövrigt vara ett kontroversiellt ämne i Tbilisi som delar befolkningen i två läger. Någon jag talade med gillade bron skarpt medan andra menade på att bron mest liknar en dambinda (därav smeknamnet “Always Ultra”)  och dessutom med sin blotta existens har förstört chanserna för Gamla Stan i Tbilisi att någonsin bli världsarvsklassificerat av Unesco.

 

 

Sammanfattningsvis så gillade jag verkligen Tbilisi som stad och önskar att jag hade haft mer tid till att utforska staden, och såklart mer tid till att resa i Georgien överhuvudtaget.  Nu när jag ser på min resa i backspegeln så inser jag att fem och en halv dag är en helt absurd tidsram för en resa till ett land som Georgien där det finns så mycket att se och uppleva (anledningen till tidsbegränsningen beror såklart på bristen på semesterdagar). En stor sorg är ju till exempel att jag inte hann besöka det mystiskt vackra bergsområdet Svaneti, bara det är ju ett skäl till varför jag måste återvända en dag snart…

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE