Indien

Agonda – en miniguide

on
10 juli, 2018

De två sista veckorna som jag studerade i Goa var jag i Agonda i södra Goa. I och med att jag varit upptagen med studier och jobb så har jag varit dålig på att uppdatera bloggen, men här kommer nu (bättre sent än aldrig) ett litet inlägg om Agonda.

Agonda Beach i södra Goa är en av delstatens vackraste och mest avslappnade stränder. En tre kilometer lång skönhet med vajande palmer och vänliga kossor som strosar på stranden. Visst finns det en del restauranger och annan kommers i Agonda, särskilt vid den sydliga delen av stranden, men här råder ett lugn som man sällan hittar på turistorterna i den norra delen av Goa.

 

 

Saker att göra i Agonda

Agonda är inte direkt förstahandsvalet för den som vill ha en aktiv semester, hit åker man snarare för att ladda sina batterier, sippa på en kall Kingfisher och titta på solnedgången tillsammans med kossorna som brukar traska ned till stranden lagom till solnedgången. I brist på katter att klappa så klappade jag kossorna på stranden. De flesta (kor) var förövrigt väldigt trevliga, förutom en kalv (se bild nedan) som envisades med att buffa mig i rumpan flera gånger.

 

 

Skulle man bli uttråkad av att hänga på stranden med kossorna kan man paddla kajak i den lilla floden i Agonda. Går man längst upp till den allra nordligaste änden av stranden där floden börjar så brukar där hänga en kille som vill sälja “boat trips”. Av honom kan man hyra en kajak. När jag paddlade längs med floden såg jag många kungsfiskare, små blå-gula fåglar med långa näbbar.

För den som håller på med yoga finns det ett flertal yogaställen. Själv är jag dock tyvärr kroniskt allergisk mot yoga sedan jag i min ungdom stött på för många überflummiga batikklädda yogamänniskor i norra Goa som pratade om mystiska chakran och osynliga energier.

På huvudgatan som löper parallellt med stranden, nästan mitt emot Simrose, finns det en liten butik som säljer makramésmycken. För 500 rupees kan man få en kurs i hur man knyter makramé av trevliga Samir från Dharamsala som är en jäkel på att knyta makramé och jobbar här under turistsäsongerna.

 

 

En annan sak man kan ägna sig åt i Agonda är att gå på en fladdermus-tour. Vid den nordliga delen av stranden, närmare bestämt vid floden nära Harmonium Caffe, finns det flera träd där flyghundar brukar hänga i tusental i klasar i träden. Ganska coolt.

 

 

Att äta

Det finns gott om fantastiska vegetariska och veganska restauranger i Agonda. Här är ett urval:

 

 

Zest
Vegansk och vegetarisk mat i toppklass för en rimlig peng i en mysig grön miljö. Brett utbud med allt ifrån smoothie bowls, pizzor, sushi till mumsiga desserter. Min absoluta favorit, hit gick jag nästan varje dag.

 

Mandala café
Litet café i hippiestil med dem godaste veganska browniesarna och det hippaste folket.

 

 

Pacha Mamma
Vegansk och vegetarisk samt glutenfri bohemisk restaurang i den sydligaste delen av Agonda. Ibland bjuds det på livemusik här, workshops i hur man gör en drömfångare anordnas också här med jämna mellanrum.

 

Avocado Garden Restaurant
Vid Agonda Palace Resort med utsikt över floden ligger den här pärlan. Glöm inte myggmedel då det är gott om mygg vid floden om kvällarna!

 

Fatima bar & restaurant

(Ej att förväxla med systerrestaurangen Fatima Corner som inte har ett lika stort vegetariskt utbud). Visserligen ett köttis-ställe, men har också många vegetariska rätter och en del veganalternativ på sin meny. Till exempel en jättegod palak paneer med tofu istället för paneer.

 

Nature Organic
Hade tyvärr redan stängt för säsongen när jag var i Agonda. Men det såg mysigt ut och av skylten att döma verkar de ha en del god vegetarisk mat.

 

Var jag bodde

Jag bodde på fyra olika ställen i Agonda: Marv-Inns, Simrose, Agonda Palace Resort samt Cuba Agonda.

Marv-Inns ligger beläget på den norra delen av stranden, som är den lugnaste delen av stranden med minst kommers och restauranger. De största fördelarna med att bo på Marv-Inns är att strandhyddorna ligger mitt på stranden och är relativt billiga. En annan fördel var också att det ingick ett husdjur i strandhyddan, en gullig råtta. Nackdelen var att nämnda husdjur tyvärr inte var rumsren, så det luktade följaktligen en del råttkiss i hyddan. Dessutom var hyddan ganska mörk och nedgången.

Simrose ligger ungefär vid mitten av stranden och är ett av Agondas populäraste ställen att bo på. Här finns både fina strandhyddor av det lyxigare och dyrare slaget, samt billiga men fräscha rum i stenhus. Jag hade ett enkelt men superfint rum med ac i stenhuset som dessutom var prisvärt med tanke på kvalitet och läget vid stranden (ca 320 sek per natt). Tyvärr var jag tvungen att flytta ifrån det efter några dagar då det var fullbokat för resten av min vistelse i Agonda. Vill man bo på Simrose bör man med andra ord förboka boendet i god tid.

Flyttade över till Agonda Palace Resort sedan som visade vara en riktig pärla. Rummen är stora och fräscha, om än något daterade vad gäller inredningen, med ac och tillhörande stora balkonger. Det mest prisvärda stället jag bodde på i Agonda, betalade ca 200 sek per natt. Dessutom finns det en mysig vegetarisk restaurang här, Avocado Garden Restaurant. Den enda nackdelen är att det ligger på andra sidan vägen från stranden.

Sista natten bodde jag på Cuba Agonda i en blå fyrkantig låda till strandhydda på den södra delen av stranden. Helt onödigt, borde ha stannat på Agonda Palace istället. Överdrivet dyrt med tanke på att hyddan var rätt sliten och elen nästan aldrig fungerade så man hade ändå inte användning för ac-n. Man betalar för läget på stranden, men för det priset kan man få något mycket bättre. Så, rekommenderas ej trots utsikten.

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE