Taiwan

Wulai -heta källor och djungelliv

on
31 oktober, 2018

Jag anlände till min första destination i Taiwan, Wulai, ett helt dygn senare än planerat. Mitt plan från Beijing till Taipei hade blivit inställt och Air China bjöd mig generöst på en natts vistelse på ett hotell som mer liknande en sovjetisk bunker än ett hotell, mitt ute i ingenstans någonstans i utkanten av Beijing, tillsammans med andra strandade Air China-passagerare i väntan på sina ersättningsflyg. Nåväl, väl framme på Taipeis flygplats gick det enkelt och smidigt att ta sig ut till Wulai, även om jag var lite sur över att jag missat en av två nätter som jag bokat på ett spa-hotell med varma källbad i Wulai. Från flygplatsen gick det en buss till Xindian MRT-station i Taipei, därifrån tar en buss 849 för en 40 minuters resa med scenisk utsikt till Wulai.

Wulai är en liten stad omgiven av berg och djungel och känd för sina heta källor och den aboriginska kulturen. Staden i sig är kanske inte direkt vad en kan kalla för vacker, men naturen här är helt fantastisk med de heta källorna, vattenfall och vandringsleder genom djungeln.

Efter att ha checkat in på hotellet tog jag en promenad för att kolla in Wulais maffiga 80 meter höga vattenfall. Vattenfallet ligger på ca 20-minuters promenadavstånd från huvudgatan. För den late finns det ett turistigt litet tufftuff-tåg som går från staden till vattenfallet på det tågspår som en gång i tiden byggdes av den japanska ockupationsmakten för att frakta timmer och gods.

 

 

Från vattenfallet fortsatte jag att gå uppströms för att komma till Neidong Forest Recreation Area, som ligger ca 45-50 minuters gångväg från vattenfallet. Efter att ha promenerat någon kilometer på bilvägen som går längs med floden uppströms så kommer en till en röd hängbro för fotgängare som sträcker sig över floden. Denna korsar en för att fortsätta gå på en stig som löper längs med floden några kilometer tills en kommer fram till Neidong Forest Recreation Area.

 

 

Tyvärr visade det sig att de flesta vandringsleder i området blivit förstörda (liksom så mycket annat i Wulai)  i och med tyfonen Soudelors ödesdigra framfart 2015 och var därför avstängda. Den enda vandringsleden som var öppen var bara någon kilometer lång, asfalterad och gick till ett vattenfall.

 

 

Efter att ha tagit mig tillbaka till staden var det dags att leta reda på de varma källorna för att ta sig ett dopp. De offentliga poolerna som tidigare funnits vid flodbanken blev helt förstörda 2015 av tyfonen och har i skrivande stund inte blivit återuppbyggda ännu. Men, de heta källorna finns ju kvar där fortfarande vid floden, så det var bara göra som många andra besökare och gräva sig en liten grop vid källorna och bygga en mur mot det kalla flodvattnet med hjälp av stenar. Voilà så har en skapat sig ett alldeles eget varmt källbad!

 

 

För den som vill ha en lyxigare badupplevelse så finns det gott om hotell i staden som pumpar upp källvatten och erbjuder varma källbad i såväl offentliga poler som privata badkar, eller så kan en besöka populära Yen Town Hot Springs termalbad som ligger på huvudgatan. Själv lyxade jag till det och bodde på Sun Moon B&B där jag hade både ett privat källbad samt tillgång till Full Moon Spas publika pooler. Blev dessutom gratis uppgraderad vid check-in från det billigare rum jag bokat till ett bättre rum med utsikt över floden, vilket jag inte tackade nej till!

 

 

Avslutade dagen med en måltid bestående av en lokal specialité, ett bamburör fyllt med ris. Som synes på bilderna var gatorna fulla av helgfirande Taipei-bor som åkt på en dagsutflykt till Wulai. Bussen tillbaka till Taipei dagen efter var således packad som en sardinask. Säkert är det mindre folk här under veckodagarna.

Jag hade gärna stannat i Wulai någon dag till för att prova på river tracing vid Jiajiuliao stream. Men tyvärr förlorade jag ju en dag på grund av flygförseningen och hade redan bokat hotellrum i Taipei som jag inte kunde omboka med så kort varsel. Så jag får helt enkelt spara det tills nästa gång jag kommer till Wulai.

 

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE