Taiwan

Taroko National Park: Zhuilu Old Trail och Shakadang Trail

on
23 november, 2018

Dag 1: Zhuilu Old Trail och Qingshui Cliff

Den främsta höjdpunkten (i dubbel bemärkelse) på Taiwan-resan var helt klart Taroko National Park och i synnerhet då vandringen längs med Zhuilu Old Trail. Taroko National Park är en av Taiwans nio nationalparker. Namnet kommer från den lokala aborginska stammen Truku. Tyvärr bor det inte så många kvar här från Truku-stammen, eftersom de dåvarande japanska kolonialherrarna mördade och drev dem på flykt 1914 då 20000 japanska soldater krigade mot 3000 tappra Truku-krigare.

Det finns många fina vandringsleder av varierande svårighetsgrad i Taroko, av dessa är Zhuilu Old Trail den som sägs erbjuda den mest spektakulära utsikten ur ett fågelperspektiv. Med min vanliga (o)tur öste dock regnet ned dagen jag hade bokat min Zhuilu Old Trail-tour. Av den spektakulära utsikten över marmorravinen Taroko Gorge återstod nu bara en tjock dimma som låg som ett vitt täcke över den djupa dalgången.

 

 

Men jag slapp i alla fall bli höjdrädd, det var ju alltid något positivt med den trolska dimman.
För samtidigt som jag verkligen hade sett fram emot att gå på den smala leden vars högsta sektion är 750 meter över havet intill en klippkant, så måste jag erkänna att jag varit bara litegrann nervös inför det (till den grad att jag meddelat mina anhöriga hur jag vill bli begravd, bara utifall att…).

Faktum är att ett antal människor under åren faktiskt har trillat ned i ravinen från Zhuilu Old Trail och dött. Senast för två år sedan var det en kille som vandrade på leden som hade med sig en stor ryggsäck. När han fick möte på den smala stigen vände han sig plötsligt om och råkade då knuffa till personen som skulle passera honom med ryggsäcken. Den mötande tappade balansen och greppade instinktivt tag i och drog med sig killen med ryggsäcken i fallet utför klippkanten. Detta berättade guiden glatt för mig under tiden jag gick på den smalaste klippsektionen, efter det kan jag lova att jag höll ett fast tag i repräcket som är fäst i bergväggen, särskilt om jag fick möte längs med vägen.

 

 

Zhuilu Old Trail är i sin helhet 10.3 km lång, men det är i nuläget bara 3 km (varav klippsektionen utgör ca 500 m) av stigen som är öppen på grund av stenras. Som smalast är stigen bara 60 cm bred.
Det är fullt möjligt att vandra Zhuili Old Trail på egen hand utan att betala för en tour. Det krävs dock en del förberedelser: du måste ordna två olika tillstånd för att få gå leden, ett från nationalparken och ett från polisen. Varje dag släpps ett begränsat antal tillstånd.

Jag valde att göra det enkelt för mig och boka in en tour med företaget MeetMyGuide. Dels för att slippa ordna med tillstånden och dels för att jag också ville se vackra Qingshui Cliff i nationalparken vilket ingick i touren och det är svårt att ta sig dit utan ett eget fordon. Missa inte att se Qingshui Cliff om du besöker Taroko, det är svårt att inte bli imponerad av denna vackra plats! Tyvärr kan man dock inte bada vid Chongde Beach, det är förbjudet att simma här på grund av de starka strömmarna och risken för stenras från klipporna.

 

 

Dag 2: Shakadang Trail och Eternal Spring Shrine

Dag nr 2 i nationalparken var det dags att utforska parken lite på egen hand. Då jag bodde på ett hotell i Hualien tog jag Taroko Tourist Shuttle Bus som avgår från tågstationen och tar ca 45 minuter till nationalparken (beroende på vilken hållplats man stiger av på). Den här gången valde jag att gå den betydligt mindre äventyrliga men sceniska vandringsleden Shakadang Trail.

 

 

Från Shakadang Trail är det gångavstånd (genom en vägtunnel) till Eternal Spring Shrine (även kallad Changchun Shrine), en liten minnes-helgedom vid ett litet vattenfall som är tillägnad de arbetare som dog under konstruktionen av Taiwans Central Cross-Island Highway. Samtidigt som jag kom fram till Eternal Spring Shrine anlände en tourbuss med turister från fastlands-Kina. Fick nästan lite Indien-feeling då ett gäng kinesiska turister gick fram till mig och alla i gruppen ville ha ett foto av sig själv med den exotiska vitingen till utlänning (=jag). Såklart ställde jag snällt upp på att fotas, det är ju trots allt inte varje dag en får känna sig så exotisk =).

 

 

Boende

Liksom många andra som besöker Taroko National Park valde jag att bo i Hualien, en laidback kuststad som ligger ca två timmar från Taipei med snabbtåg. Jag bodde på Meci Hotel, ett litet hotell som ligger på fem minuters gångavstånd från tågstationen som jag varmt kan rekommendera (och nej, ingen har betalat mig för att skriva det). Prisvärt, superfina rum, personalen pratade bra engelska och var superhjälpsamma och hade svar på alla mina frågor om Taroko National Park.

Är man i Hualien främst för att besöka Taroko National Park kan det vara en bra idé att bo i något av de många hotellen nära tågstationen eftersom turistbussen, Taroko Tourist Shuttle bus, avgår från framsidan av tågstationen. Hualiens centrum och nattmarknaden, Dongdamen night market, ligger ca två kilometer ifrån tågstationen. Från tågstationen tar det ca 45 minuter med turistbussen till nationalparken.

Ett annat alternativ som en del Taroko-besökare väljer är att bo i Xincheng som ligger närmare nationalparken. Nackdelen är att kommunikationerna hit är sämre då inte alla tåg från Taipei stannar på stationen, samt att nöjes- och restaurang-utbudet i den pyttelilla staden är närmast obefintligt.

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

VÄLKOMMEN

Hej, jag heter Veronika och jag är en resejunkie. Äventyrsresor, storstadsresor, budgetresor, flashpackingresor, aktiva resor, introverta resor, som den resefanatiker jag är uppskattar jag alla slags resor. Vid sidan av mitt heltidsjobb reser jag därför så mycket och ofta jag bara kan. Följ med mig och upptäck världen!

PRENUMERERA
TRANSLATE